När ögon och öron öppnar sig…

I mitten av 80-talet lärde jag mig en visa. Vi hade bjudit upp en folkmusiker från Skåne till en av våra låtkurser, för att lära ut blekingska visor ur de lundensiska arkiven.

Bland annat lärde vi oss en liten enversare (som jag just nu inte har mer exakt proveniens på) med lite ålderdomlig melodi och med en kort historia. I många år har jag gått och nynnat på den utan att riktigt veta vad jag ska göra med den. Den går inte riktigt att sjunga till dans, den är väl inte så häpnadsväckande så att den passar på en konsert…

Inte förrän nu…

Återigen letade den sig fram i minnet när jag fejade runt i köket. Och då slog det mig! Den handlar ju om MAJSJUNGNING! En metaberättelse om några som är ute och sjunger Maj i by. Och det finns viktig information att hämta i visan; bland annat så är det ”gossar” som är ute och sjunger. I flera äldre böcker om folktraditioner beskriver man Majsjungandet som något som drängar och bondsöner utförde. Pigor och döttrar bjöds in när man skulle kalasa på äggen. Men framför allt så visar den hur mottagarna av majsjungningen skulle förhålla sig – man hade inte rätt att avvisa någon!

Man kan förmoda att om man inte ville ta emot några majsjungare så lät man bli att öppna och fick då utstå några nidverser. Men att jaga iväg någon, det fick man inte göra.

Det var en valborgsmässeaftan
När gossarna gingo omkring
De råkade in på ett ställe
Var kärringen var gal’n i sitt sinn
Hon hoppade langs opp och rätt
Och nappade fatt i en käpp
Och körde dem alla på dörren
Det var ju stor orätt

Lyssna på visan:

Detta inlägg publicerades i Folkmusik, Majsjungning, Medeltida ballader, Sång, Visor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s