Om att samla in

Läser just nu en text skriven av C. W. von Sydow (Majsjungningen och Pigevisan, Folkminnen och folktankar 4-5, 1922). Den handlar om uppteckningar i södra Skåne av Majvisan och Pigevisan (vilken är närbesläktad med majvisan). Pigevisan innehåller, förutom tiggarverser, verser med legenden om när Maria tappar bort Jesus i templet.

Två snabba reflektioner kring texten:

1) Det är i utövandet av en visa som svaren på dess innehåll kommer. Samma reflektion gjorde jag när jag besökte Strångamåla på Valborgsmässoafton. Om man bara läser visan som en text kan den upplevas som ett hopkok av innehåll. Men om man förstår hur agerandet kring visan gått till, förstår man att den består av tydliga delar med sina egna syften.

2) von Sydow tvekar kring tolkningen av visan, eftersom det år 1922 saknades tillräckligt många uppteckningar att ställa mot varandra. Han avslutar sin text så här: ”Måtte det skaffas fram medan det ännu finns att få, ty snart är det för sent och det gäller att skynda!”

Det har nu gått snart 80 år sedan dess. På den tiden var majsjungningen fortfarande utbredd, idag är det endast ett fåtal platser som utövar seden. Man kan bara hoppas att det under 1900-talet har gjorts mängder av uppteckningar, som kan bidra till att sprida ljus över de något förvirrande traditionerna kring att fira sommarens ankomst.

Är det någon som sitter på någon form av fragment av majvisan eller pigevisan – texter, melodier, berättelser om utövande, mm –  från Skåne, Halland eller Blekinge, så tar jag tacksam emot 🙂

Detta inlägg publicerades i Folkmusik, Majsjungning, Medeltida ballader, Sång, Traditioner, Visor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s