Ungdomsspelmanstävlingen

I helgen satt jag i juryn för Ungdomsspelmanstävlingen i Linköping – juniormästerkap i sydöstsvenskt låtspel, m a o i slängpolsketraditionen.

Jag och de två övriga jurymedlemmarna (Christer Samuelsson från Östergötland och Leif Johansson från Sörmland) hade en spännande eftermiddag med 5 unga spelmän som alla spelade tre låtar solo framför jury och publik.

Vilka talanger! De presenterade sig med humor och spelade tre låtar, även om en aning av nervositet kunde skymtas emellanåt, med bravur.

De hopplösa uppgiften hade vi i juryn. Vår uppgift är ju att försöka rangordna fem mycket jämna ungdomarna. Alla har olika styrkor och svagheter, men kommer med all säkerhet om några år vara fullfjädrade spelmän. Till slut efter att ha diskuterat fram och tillbaka blev det följande resultat:

1. Malin Svärdmalm, Norrköping. Juryns motivering: För uttrycksfullt och rytmiskt låtspel

2. Frida Johansson, Kisa

3. I oberoende ordning: Torbjörn Lundberg, Linköping, Jennie Eriksson, Älmhult och Katrine Kvandal, Gnesta (i oberoende ordning)

Spelmanstävlingen har hållits i flera år nu och ligger alltid i samband med Linköpingsstämman på Valla folkhögskola. På kvällarna är det dans till spellista och under lördagen hölls flera kurser i spel och sång. Ulrika Gunnarsson lärde ut både visor och trallning.

Ulrika Gunnarsson lär ut en irländsk jig

Detta inlägg publicerades i Dans, Folkmusik, Kurser, Sång, spelmansstämmor, tävling, Visor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s