Linköpingsfestivalen för första gången

Av en massa möjliga och omöjlig anledningar har jag genom åren lyckats missa Linköpingsfestivalen. Oftast har jag haft en ambition att åka, men när datumet närmat sig varit överhopad med jobb eller barnens aktiviteter.

Men i år bestämde jag mig för att inte låta något hinder var tillräckligt stort. Det blev en helg späckad av musik och diskussioner om folkmusik (tack vare att Jimmie Åkesson bytt bomberjackan mot folkdräkten). Själv hade jag några musikaliska upplevelser som gav särskild energi.

Johan Hedin & Esbjörn Hazelius

Eva Åström Rune

Dels var det Stockholm Lisboa Project och fado-sångerskan Liana. Hennes berättande om Fadosångens ursprung och innehåll väckte en och annan tanke. Hopplöshetens sång där nostalgi och en tro på att det egentligen inte finns någon framtidstro fick Lisa och mig (som blekingar vi är) att fnissa – ”De gaur inte!” Och vänder man lite på kartan, så kan man se att Blekinge faktiskt är som ett slags Portugal i Norden. ;-D

Liana

Stockholm Lisboa Project

Det fanns massor med ensembler med höga och låga ambitioner, men den som hos mig slog an den starkaste tonen var Punsch. Egentligen är de ganska lika andra trios i uppsättning och repertoar, men de har en särskild förmåga att berätta varje låts historia med instrument och röst. Egna melodier till egna eller gamla texter.

Punsch

Det blev kanske inte så mycket spelat, som det brukar bli på andra stämmor, men jag hann i alla fall med en workshop med Mats Berglund, som lärde ut kryptiska värmlandspols.

Mats Berglund

En av höjdpunkterna på fredagsnatten var visstugan som hade två skepnader. ”Den fina” som pågick mellan kl 01 och 02 och sedan ”den fula” där deltagarna hade en osinlig skatt av ekivoka och morbida visor att dela med sig av.

Visstuga

Detta inlägg publicerades i Dans, Folkmusik, Konserter, Sång, spelmansstämmor, Visor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s