Drottning Margareta i historien och balladen

Idag är en historisk dag, på många vis. Hela dagen kommer att ägnas åt historia med en historisk konferens. Teater Kontur har under ett helt år planerat för en konferens – Medeltida förebilder – med fokus på Drottning Margaretas unionstanke under medeltiden. Margareta ville att Norden skulle vara en union, hon skapade husfrid och kvinnofrid och hennes mål var att undvika krig.

Vad kan vi lära oss idag av unionstanken och av kvinnligt ledarskap i historien? Det ska diskuteras idag med forskare från universitet i Norden. I morgon blir det fokus på hur historia kan vara en tillgång för ett växande näringsliv. Då finns gräddan av institutions- och näringslivseliten på plats i panelen.

Med på resan är också Bessman, och vi har fått den fantastiska uppgiften att tolka två historiska ballader – den om Drottning Margaretas slag mot Albrecht av Mechlenburg och om Margaretas mor drottning Helvig och dennes älskare Falkvard Lagermanson.

Två härligt svulstiga historier; en skämtballad och en riddarballad.

I morgon lördag vid lunch, kommer Teater Kontur att berätta om teateruppsättningen Kung Byxlös, som har premiär den 23 juli.

Detta inlägg publicerades i Folkmusik, Forskning, harpor, Konserter, Medeltida ballader, Sång, teatermusik, Visor och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s