Nordic Harpmeet

I mitten av oktober i Broby Gamle Skole i Danmark, samlades harpo- och strängspelare från hela Nordeuropa för att förkovra sig i historia, visor, medeltida ballader och framför allt instrument som harpor, kantele, psalmodikon, lyror, mm.

Stämningen var familjär och miljön fantastisk med bra boende, kökspersonal och en fd gympasal där man lätt kunde sjunga och dansa.

Temat i år var den medeltida balladen, men det var uppenbart att vi tog vägar till strängaspel via många spännande stigar, som tidigmedeltida engelsk poesi, kvintsång från Island, hovmusik i Norge under högmedeltiden, äldre psalmtradition och allt som skapar en historisk tapet till alla fascinerande stränginstrument.

Vi var fyra deltagare som reste från Blekinge – Blekings harpor – ett projekt som uppstod i samband med Kung Byxlös. Vi var särskilt inbjudna att berätta om vårt harpprojekt där vi gått från 0 till 700% harpister på ett halvår.

Det var en entusiastisk och inspirerande publik som lyssnade, frågade och kom med uppmuntrande tips.

ett vackert instrument

Agnes och jag

Jag berättar med inlevelse om Kung Byxlös

Blekings harpor

Agnes

När vi väl var på plats upptäckte vi ganska snart att vi bara var några kilometer från Sorø kloster där Drottning Margaretas son, Olof, begravdes 1387. Vi var givetsvis tvungna att göra ett besök och fann många spännande byggnader. Tyvärr, kunde vi inte göra någon närmare undersökning av kyrkan (som i o f s blivit ombyggd flera gånger sedan dess), eftersom det var högmässa just då.

Sorø klosterkyrka

I Sorø på spaning efter Kung Olof...

Spännande byggnader intill

Inramning

Och hur tänkte dom nu då...?! Bara i ett kloster kan man komma undan med detta....

Detta inlägg publicerades i Folkmusik, harpor, Instrument, Kung Byxlös, Medeltida ballader, teatermusik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s