Kom och dansa i mitt kök…

Igår kväll fylldes huset av spel och sång. Jag och äldsta dottern bjöd våra folkmusikvänner (och ett par till) till julstuga – vi spelade, sjöng och gjorde sånglekar.

Ett vansinnigt trevligt sätt att tillbringa en kväll med goda vänner. Och är det månne sånglekens år i år…? Det känns som om allt fler upptäcker hur kul man kan ha med sånglekar, det är enkelt och alla kan vara med, ung eller gammal, spelman eller inte…

En av vännerna som inte är så svängd i folkmusikkretsar ringde idag och tackade för en rolig kväll. Och vi kom att diskutera hur unik folkmusiken är, där man bara kan ta med sig sitt instrument och spela. Och även om några går iväg och spelar eller pratar i ett annat rum, så upphör inte musiken, övriga bara fortsätter spela.

Och det är väl just detta som alla borde få uppleva. Om man möter folkmusiken som publik på en konsert är det bara själva musicerandet som man kan uppleva och kanske också värdera, men hemma hos någon, när man sjunger ballader, spelar några låtar och gör några lekar, där får man VERKLIGEN UPPLEVA vad folkmusik handlar om. Musicerandet i sig må vara viktigt, men det har tillkommit något mer i sammanhanget.

Fler såna aktiviteter borde uppmuntras och kanske det inte alltid har med musik att göra. Minns t ex hur min mor gick på syjunta en gång i månaden.

”Kom och sjung en stund, men ta med eget fika…”, ”kom och pyssla en stund, men ta med eget fika…”, ”kom och baka lite med mig, men ta med eget fika…”, ”kom och dansa i vårt kök, men ta med eget fika…”

För det är just det där med ”eget fika” som gör det mycket enklare att genomföra. Ska man bjuda på något ätbart, så blir det plötsligt mer att planera och man måste till exempel veta hur många som kommer. Och som värdinna ska man plötsligt ägna sig åt kaffekokning och plockande med disk. Tar alla med sin egen korg, så är det bara att köra på!

Gustafs skål...

...den bästa skål av alla skålar...

Julbuskspel...?

Jag testar lite halling...

Detta inlägg publicerades i Dans, Folkmusik, jamma, Sång, sånglekar, Traditioner, Visor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kom och dansa i mitt kök…

  1. slakamusiken skriver:

    Som sagt: Sånglekarnas tid är här!
    / Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s