Det ökade kravet på full närvaro

Jag har funderat en del över ordet ”närvaro”. Dagligen hör man upphetsade diskussioner om hur dessa satans verktyg, mobiler alltså, plockar uppmärksamheten från det fysiska mötet. Det må väl på ett sätt vara sant, och jag har själv upplevt frustration när en vän eller kollega inte riktigt är med för att det finns något, eller någon annan, som är minst lika intressant på andra sidan cyberlänken.
sprucken iphone

MEN det finns också en annan aspekt. Numera tycks vi tro att svårigheten med att vara 100 % närvarande helt är mobilernas fel och fullständig närvaro åstadkommer man genom att stänga av mobilen. Alltså, handen på hjärtat, det är väl inte bara jag som genom alla mina levnadsår faktiskt utvecklat en fantastisk förmåga att stänga av öronen en stund under en föreläsning, i ett långrandigt möte eller kanske i samtal om något jag inte vill vara en del av…?

Det tycks mig ha utvecklats ett KRAV på att är man IRL, P2T, osv så SKA man helt enkelt ge 100 % uppmärksamhet tills annat sägs (dvs att det är ok att kolla mobilen, eller gå och kissa…). Ser jag till mig själv har jag aldrig lyckats vara fullt koncentrerad mer än i 10 minuter i stöten, sen behöver jag en liten omskakning av hjärnan för att kunna fortsätta.

Jag menar inte att det på något sätt är bättre att ha mobilen igång under ett möte, men det verkar har utvecklats en övertro på vår förmåga att fokusera. Att hålla full koncentration på en annan person bara för att den råkar vara i samma rum får inte, menar jag, betraktas som en dygd. Man får inte glömma att hjärnan behöver mer än en svängom under en timme för att behålla skärpan.

Detta inlägg publicerades i beteende, debatt, mänskligt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det ökade kravet på full närvaro

 1. Rikard Mathisson skriver:

  Gammalt inlägg kanske men insiktsfullt och minst lika aktuellt som idag… det är så lätt att verkligheten bara glider av och mobilerna o ”paddorna” tar över våra, och barnens liv. Både i hemmet, på jobbet o i skolan.

 2. astridss skriver:

  Njaa, där tror jag du missförstod mig, Rikard 😉
  Jag tycker inte att mobiler och paddor tar över. De är lika mycket verktyg som pennor och suddgummin. Utan det är vår okunskap om hur vi fungerar som människor som är problemet. Vårt sug efter sällskap, vårt sug efter ensamhet, osv. Genom att skylla på tekniken gör vi en bild av att människor fungerar som robotar; utan distraktioner är 100% på, fullständigt allerta och redo att arbeta. Folk tycks tro att utan social media och dess verktyg så skulle vi vara ännu mer högpresterande. Det tror jag inte på. Jag upplever mig själv som mer kreativ och social nu än innan digitala verktyg kom.

  • Rikard Mathisson skriver:

   Fullt möjligt att jag missförstod eller t o m har fel – jag är ju mänsklig 😉 Jag instämmer dock förvisso i att det digitala samhället är fyllt av verktyg som är kraftfulla – jag jobbar själv med IT och är yrkesmässigt aktiv inom digitalisering av företagsprocesser. Men i mitt kreativa arbete upplever jag själv att vissa begränsningar är till gagn i skapandet medan för många verktyg snarare skapar distraktion. Den typen av distraktion som jag syftar på är då inte att sociala medier pockar på uppmärksamheten – vilket uppenbart drabbar vår uppmärksamhet på vår omgivning; i skolan, i trafiken, etc – utan bristen på avgränsningar riskerar skapa mer arbete för mindre uteffekt. Där man igår gjorde underverk med papper o penna plöjer man idag på sina ställen ner oändliga resurser på avancerade datorsystem som kräver mer arbete på skötsel än vad man tjänat på i effektivisering.

   Konsten att mäta effekt på t ex digitalisering på förerag kallas för BI (business intelligence) och det är vad jag gör till vardags. Det är inte alltid till nytta med det digitala samhället – men det kan det givetvis vara, om det används rätt.

   Jag är övertygad om att du använder det rätt, med tanke på vilken effekt du får av dessa verktyg!

   Ett bra verktyg, t ex en hammare, kan göra dig bättre på det du gör. Men även en bra hammare kan kröka ett spik. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s