Mer om mig

Min bakgrund

På mammas sida har jag mina rötter i Blekinge och därför är det den musiken som lockar mig mest. Dessutom är det en särskild utmaning, eftersom Blekinge inte har haft samma uppmärksamhet som andra större landskap. Det finns fortfarande en hel del fynd att göra. Och med en pappa med estnisk och rysk bakgrund fascineras jag även av musiken på andra sidan Östersjön.

Mina huvudinstrument är fiolen och rösten, men jag har även ett dussintal flöjter som jag gärna spelar på.

Folkmusik för mig

Folkmusiken är ett uttryck som för mig handlar om identifikation och personlighet. Dels placerar den mig på jordklotet och visar var min kultur kommer ifrån. Men samtidigt har folkmusiken förmågan, att med sin enkla form, knyta samman kulturer. När man sysslar med den ”enkla” musiken är man nära människans basala behov av enkel, subtil och innerlig kommunikation. Det är då man upptäcker att andra kulturers uttryck ligger mycket nära ens eget.

Genom det lokala blir man global. Och den rörelsen sker inifrån och ut – inifrån mig och ut till dom jag möter. Det är inte någon ovanifrån som talat om vad som ska betraktas som svensk eller blekingsk folkmusik. Det uppstår i mötet mellan mig, det upptecknade arkivmaterialet och de medmusiker som jag musicerar tillsammans med.

Konstellationer

Tillsammans med Carina Klein (också riksspelman på Blekingelåtar) spelar jag duospel. Det blir mycket låtar till dans – polskor, engelskor, schottisar, valser, mazurkor och kadriljer – och Carina är en exceptionell stämspelare och improvisatör, vilket gör att en låt aldrig låter likadant.

BESSMAN –  tillsammans med Marie Länne Persson (Slaka-musiken), Kristin Borgehed och Lisa Kaisajuntti (Vurpa) har jag bildat kvartetten Bessman. Tanken är att fyra starka kvinnoröster ska mötas i den sydsvenska folkmusiken och se vad som händer. Vi är nyfikna på vad den kvinnliga rösten kan åstadkomma om man lägger det konventionellt vackra åt sidan.

Jag är också sedan 15 år medlem i A Capella So Seven, en vokalensemble som sjunger allt från folkvisa och körstycken till pop och jazz. Vi sjunger det mesta under förutsättning att det är i riktigt många kluriga stämmor!

Tillsammans med Elisabeth Ekman har jag ett musikförlag – Varenda Music – där vi ger ut egna kompositioner. Bakom oss har vi flera år av att arrangera tillsammans och en mässa för blandad kör – SVART MADONNA – som också skapades som teaterpjäs av Margareta Skantze för TeaterKontur. Jag har komponerat musik till fem pjäser som Margareta har skrivit.

3 kommentarer till Mer om mig

 1. Pingback: Projektet tar form… | Astrid Selling Sjöberg

 2. anne-Li and skriver:

  hej astrid
  ser att du är ifrån blekinge
  jag spelar på blekinge vis & poesi festival den 23/10
  kul om du vore där

  /anne-Li and
  nutids vissångerska

  ps. har precis startat min blogg
  ser att du lyckas få ordning lite i flikar, ämnen och musik mm.
  om du har lust får du gärna ge mig lite tips ds.

 3. ingamaj nogersund blekinge NOGERSUNDS HEMBYGDSFÖRENING skriver:

  förstår din tanke att spela i köket,igår var jag i TRANEMÅLA hos Gunvor som bjudit in till knytis visvänner som spelar o sjunger o vi som är lyssnande!!fantastiskt trevligt
  Vi tillhör Nogersunds hembygdsförening o har ett kulturhus JULLAS HUS som skulle kunna användas till detta!!!
  ha det gott ingamaj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s