Lövmarknad

Sedan hur länge som helst har man i Karlskrona haft marknad dagen före midsommarafton – Lövmarknaden. Det man helst vill besöka är kransbinderskorna som gör de mest fantastiska blomsterkransar.

Sedan tre år tillbaka har vi startat en ny tradition – Lövmarknadskonsert i Amiralitetskyrkan Ulrica Pia. I år var det Jörgen Axelsson, Håkan Malmros och jag som spelade låtar ur arkiven till läsning av dikter. Ett bra sätt att varva ner efter marknaden och komma i stämning till midsommar.

Årets program

Midsommardansen Polska ur en notbok efter skomakaren och spelmannen Alfred Petersson (1852-1927) i Nättraby. Denna suggestiva melodi hade Petersson efter sin läromästare, slöjdaren Hans Pålsson (1835-1922) i Vambåsa, Förkärla.

Kalle Vinkvists vals En härlig sommarvals upptecknad av August Fogelström i Hällevik efter svärfadern Albert Remelin (1884-1981) på Listerlandet.

Mig giör stoor lust och glädie En variant av ”Den blomstertid nu kommer” hämtad ur en notbok nedskriven i Karlskrona på 1770-talet av Johan Christopher Cronholm (1750-1809), som då var lärare i matematik vid Amiralitetskadettkåren. Cronholm var bördig från Karlshamn och blev senare kyrkoherde i Västra Karaby och Glemminge i Skåne.

Menuett Bland de efterlämnade notböcker som tillhört den kände spelmannen Ola Olsson (1823-1888) i Skarup, Ronneby finns en bok med melodier som sannolikt nedskrivits av Carl Gustaf Tullberg (1795-1822) och ur denna har vi hämtat denna menuett. Tullberg kom från Nöbbele socken i Småland, var som ung handelsbokhållare i Karlskrona, gjorde militär karriär men blev sedan en legendomspunnen mästertjuv och slutligen skjuten av ett folkuppbåd.

Den signade dag Melodin upptecknades o. 1935 av Nils Stålberg efter Ingrid Isaksdotter/Isaksson (f. 1849) i Röaby, Bräkne-Hoby.

Amiral Enneschölds kadrilj Kadrilj med nedskriven dansbeskrivning hämtad ur Tullbergs notbok (se ovan) med anknytning till Karlskrona. Konteramiral Carl Fredrik Eneskjöld (1738-1812) lät till bostad uppföra den s.k. Nordenskjöldska gården i Karlskrona. Denna fastighet hyste fram till början av 1970-talet Blekinge museum.

I Östanvik Visa efter Frithiof Törnberger (1887-1956), torpareson från Hällevik bosatt i Stockholm. Han dokumenterades 1953 av Sveriges Radio och hade en intressant repertoar efter modern och mormodern.

Två engelskor Melodierna kom, som namnet antyder, från de brittiska öarna och blev mycket spridda och populära. Engelska är en s.k. kontradans och dansades flitigt i Blekinge under 1800-talet. De två melodier vi spelar här är tämligen allmänna och hämtade ur notböcker efter två av Blekinges mera välkända spelmän under 1800-talet; Ola Olsson i Skarup och Alfred Petersson i Nättraby.

Böndernas avsked från gästabudet Marsch ur Tullbergs notbok. Enligt en notering i notboken användes melodin när bönderna lämnade bröllop eller annat gästabud i Småland.

Lämna en kommentar